reklama

Rozhovor s moderátorom a autorom kuchárok- Martinom Pycom Rauschom

Dnes vám rozhovor so známym moderátorom a autorom kuchárok Martinom Rauschom. Jeho kuchárky sú nie len klasickými zbierkami receptov ale aj nádherným foto albumom.Opýtala som sa ho teda, ako to celé začalo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Pyco
Pyco (zdroj: https://www.facebook.com/MRPYCO/?ref=ts&fref=ts)

 Jeho kuchárky sú nie len klasickými zbierkami receptov ale aj nádherným foto albumom (ak to tak smiem nazvať). Jeho najnovšia kuchárka nesie špecifický názov Štyri ročné obdobia a nejaký čas sa dokonca držala v top desiatke. Stále je však ešte veľa ľudí ktorý ani netušia že Pyco je tak skvelý kuchár, tak som mu položila pár otázok ktoré snáď budú stačiť na vyplnenie medzier. Prajem pekné čítanie.

1. Kedy a prečo ste začali variť ? Podnietilo to vo vás niečo alebo rád varíte od detstva ?

Ako dieťa som pozoroval v kuchyni mamu, neskôr na hotelovej škole sme sa učili variť a gastronómia bola jedným z dôležitých predmetov. A posledných dvadsať rokov si varím tak ako mu chutí, vzdelávam sa, cestujem a ochutnáva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

2.Myslíte si že na na to aby človek mohol variť potrebuje talent alebo môže variť ktokoľvek 

Varenie je ako bicyklovanie. Niekto vás to naučí, nakoniec si vytvoríte vlastný štýl a netreba na to špeciálny talent. Je to vec cviku, pretože človek získa zručnosť, znalosti aj odvahu, takže väčšina receptov pre neho nebude žiadny problém. Na vlastné kreácie a chutné výtvory zas už treba asi aj ten talent, ale bez základu a tréningu by to k ničomu nebolo.

3. Viedol vás niekto k vareniu ? Máte nejaký, trebárs kuchársky vzor ?
Nemám žiadny konkrétny vzor a rád sa nechám inšpirovať kýmkoľvek. Varenia a jedlo vnímam ako kolektívny šport, vždy sa je s kým podeliť a ľudia ktorí holdujú vareniu si radi vymieňajú znalosti či inšpirácie, teda aspoň ja to tak mám odjakživa. Aj preto som sa rozhodol vlastné nápady publikovať knižne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4.Pamätáte si vaše obľúbené jedlá z detstva ? Koľko sa toho zmenilo ?
Ja som nikdy neholdoval konkrétnym pokrmom, ale pamätám si že som nemal veľmi v láske hlavné pokrmy na sladko ako napríklad parené buchty či dukátové buchtičky. To ma celkom obišlo. Naopak mám rád od malička cibuľu a zemiaky či cesnak.

5.Dokáže vás nadchnúť pečenie rovnako ako varenie ? Alebo je vám cukrárina vzdialená ?
Cukrárstvo je celkom iný druh kreativity než varenie. Cukrárstvo je o fyzike a chémii, priam osudové sú pomery jednotlivých surovín a skupenstiev, na môj vkus je tam vysoké zastúpenie cukrov a tukov, takže pečiem síce rád ale striedmo a rozumne. To vidno aj v mojich knihách. Kilo cukru mi doma neraz vydrží aj pol roka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6.Aký mate názor na vegetariánstvo či vegánstvo ? Viete si prestaviť varenie bez čohokoľvek živočíšneho ?

Viem si to predstaviť. Nemám čo súdiť. Od roku 1994 som ovolaktovegetarián a myslím že robím dobre, môjmu telu to prospieva. Všetko sú to však individuálne rozhodnutia spojené so zdravotným stavom, schopnosťou vedieť kedy a čo jesť, najlepšie v konzultácii s lekárom alebo na základe aktuálnych testov. Nemalú rolu zohrávajú aj etické dôvody.

7.Recepty vopred premýšľate alebo jednoducho jedlo dotvárate ''za pochodu''?

Jedno aj druhé. Varenie nie je diaľnica ale cesta životom so všetkými horami aj dolinami. Ak sa však pýtate na to, čo aj publikujem v knihách, tak v tej poslednej ide len o nové kreácie na základe sezónnych surovín podľa štyroch ročných období. A všetko sú to síce nové receptúry, neraz improvizované za pochodu ale dostatočne odskúšané.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

8.Ako u vás vznikol nápad napísať knihu ?

Prvá kniha vykvitla na pochovanom napáde vytvoriť malú zbierku receptov len pre mojich priateľov. Nestihol som to včas a tak som si neskôr povedal, že by to bol skvelý pracovný projekt a nakoniec to zmenilo nielen môj profesionálny život.

9.Ostávate pri kuchárkach ? Nepremýšľali ste nad iným žánrom ?

Neviem čo máte na mysli ale zatiaľ sa cítim byť viac kuchárom a fotografom než autorom. Pracujem v teoretickej rovine ešte na jednom koncepte, ktorý nebude len o varení. Uvidíme či sa mi ho vôbec podarí zrealizovať.

Foto: https://www.facebook.com/MRPYCO/photos/a.329522349120.147795.266347164120/10154528183129121/?type=3&theater

 

Michaela Šárkanová

Michaela Šárkanová

Bloger 
  • Počet článkov:  2
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som študentka gymnázia, blogerka a tiež kníhkupec.Rada píšem a milujem knihy. Pravidelne publikujem články s knižnou tematikou ale aj rozhovory so známymi osobnosťami a spisovateľmihttps://www.facebook.com/bookthoughtdream/. Zoznam autorových rubrík:  RcenzieRozhovorySúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu